2020. április 30., csütörtök

Környezet 04.30.

Kedves Gyerekek!


A tavaszról, tavaszi ünnepekről már sokat beszélgettünk, biztosan sok dolog ismerős lesz már számotokra. A mai órán a tavasz ünnepeiről fogunk tanulni.
Jó munkát kívánok!

 

Képzeljétek, épp ma van a méhek napja! Igen, a mi osztályunk is sok szorgos kis méhecskéből áll. Néhány érdekességet összegyűjtöttem nektek ezekről a különleges kis rovarokról.








Természeti csoda!

A méhek kirakták Magyarország térképét!




Hiszed vagy nem, ha a méhek kipusztulnának, a Földön jelenlegi formájában nem maradhatna fenn tovább az élet…

Ej, de ráérnek ezek a méhecskék! Van idejük egész nap ide-oda szálldogálni. Jól vigyázz, a céltalan repkedés csak látszat! A világ leghasznosabb névtelen kis munkásairól beszélünk! Egyrészt mert a méhecskék mézet készítenek a begyűjtött virágporból. A méz finom és egészséges, így a méhészek előszeretettel veszik el tőlük az édes nedűt. Nem hiányzik nekik? – kérdezhetnéd. Hiányozhatna, hiszen a méz a fiatal, még kaptárban növekedő méhifjoncok eledele. De az ember leleményes, az elvett mézet cukorral pótolja, így a méhecskék sem halnak éhen. Kár lenne értük, kitől kapnánk akkor mézet?!


A méz azonban csak a méhecskék mellékes ajándéka. A jelentősebb: maga az életünk. Gondold csak végig, hogyan lesznek a gyümölcsök! Úgy, hogy a fák tavasszal virágba borulnak, és színes, illatos virágaikkal rovarokat csalogatnak magukhoz, hogy azok egyikről a másikra szállva beporozzák őket. A beporzásnak köszönhetően kezdenek el fejlődni a gyümölcsök. És milyen rovarok végzik a beporzást? Természetesen a méhek! Ha nem történik meg a beporzás, nem fejlődnek gyümölcsök a fákon. Ha nem fejlődnek gyümölcsök, magok sem lesznek, melyekkel szaporodhatnának. A lombos fák többsége a méhek nélkül elöregedne, majd utódok nélkül pusztulna el. Fajták sora bánná a hiányukat.




A méz igazán különleges anyag. Máig nem sikerült feltérképezni valamennyi összetevőjét. Mivel nem „tisztított” élelmiszer, természetes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Nagyrészt vízből áll, kevésbé hízlal, mint a cukorrépából készülő cukor, tehát, ha választhatsz, fogyassz inkább mézet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése