2020. május 8., péntek

Magyar 05.08.

Kedves Gyerekek!


A mai órán ismét egy állatról fogunk olvasni. Találd ki, kiről!

Képe vörös, mint a tűz,
Nyulakat szívesen űz.
Lompos a farka ,
eszes, ő a ...
(róka)

Nyisd ki az olvasókönyved az 51.oldalon. Kérd meg anyát, hogy olvassa fel neked az olvasmányt. Az alábbi PPT segít a feladatok megoldásában. A munkafüzet 26.oldalán kell dolgoznod, kérlek, küldjétek is el nekem.
Jó munkát kívánok!

Ne felejtsd el elolvasni legalább 2-szer az olvasmányt! Akinek nagyon hosszúnak tűnik a szöveg, akkor olvassa az 50. oldalon található rövidített változatot. Ügyesen dolgoztál! 
Végezetül legyél te is milliomos! 
Jó játékot kívánok!


Írás 


Tadammm! Elérkezett a nagy(betűs) nap! Már nagyon ügyesen tudtok leírni kicsi írott betűkkel hosszabb szavakat, mondatokat is. Emlékeztek? A neveket, városok neveit, a mondatkezdő betűt nagy betűvel kell írni. Eddig átírtuk színesceruzával, így jeleztük, hogy az a betű nagy betű. A mai órával elkezdjük tanulni az írott nagybetűket is. Az iskolában mindig felírtam nektek a táblára, és a fali hívóképeken is láthattad nap mint nap.


A mai írás órára A nagybetűs írásfüzetet készítsd elő! (amelynek a másik oldalán az Olvasásfüzet felirat van.


Az első öt nagybetű, melyet megtanulunk írni, a V, U, Ú, Ü, Ű. Ne ijedj meg, hogy egyszerre kell ennyi nagybetűt megtanulnod! Ezek a betűk nagyon hasonlítanak egymásra, és kis írott társaikra. Arra ügyelj, hogy ne keverd össze az U és a V betűt! Emlékszel? Az V-nek füle van, az U-nak pedig lába.


Nézd meg jól a betűket! Milyen betűelemekből állnak?
Ferde egyenesből, csészevonalból és egy horogvonalból.
Figyeld meg a méretüket! Nem férnek be a szobában, a padlásra is szükségük van, hogy elférjenek. Kezdőpontjuk a padlás közepén van.


Most nagyon fontos, hogy emlékezz azokra a lépésekre, melyeket az írott kisbetűk tanulásánál begyakoroltunk.
1. Állj fel egyenesen és vázold a levegőbe a nagy írott V betűt először vállból, majd könyökből, utána csuklóból, végül csak az ujjaddal!
2. Írj le néhány betűt az ujjaddal az asztal lapjára! Ha bizonytalan vagy, szórj egy cipős doboz tetejébe grízt vagy lisztet, abba is írhatsz az ujjaddal!
3. Vázold az adott betűt írólapon!





Kezdheted az írást a Nagybetűs írásfüzetben.
Nyisd ki a 3. oldalon!
Először csak a nagybetűket írd, majd kezdheted a feladatokat. Az 1. és 2. feladatnál másolnod kell. Légy nagyon figyelmes!
A 3. feladatnál neked kell pótolnod a hiányzó kis vagy nagy kezdőbetűket. Emlékszel? Nagybetű csak akkor kell, ha valakinek vagy valaminek a nevéről van szó. Talán vannak a feladatban számodra ismeretlen nevek is, ezekben segítek: Vecsés, Veszprém és Velence egy-egy városnak a neve,Ubul és a Vilmos pedig egy fiúnév. Ügyesen dolgozz!

A következő videót hallgatva egy kedves hangú tanító nénivel együtt haladhatsz.




A 6. feladat szövegének elolvasása után válaszolj a kérdésekre!


Szorgalmi feladat: a 8. feladat. Gyűjts U és V betűs neveket és írd le ezeket! Aki megoldja, küldje is el nekem!
Házi feladat: Csájiné Knézics Anikó: Első írásfüzetem a nagybetűkhöz ( tudod ugyanolyan kék színű kis füzet, mint a kisbetűknél volt) 4. oldal végig.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyiótoknak nagyon jól ment az írás. Várom a képeket az elkészült munkáitokról. Jutalmul játssz egyet. A hétvégére nagyon jó pihenést kívánok mindannyiótoknak! Szép idő lesz, töltsetek minél több időt a szabadban!
Puszillak benneteket! Anna néni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése